Hundtrick och trickhundar
Nivå:

Sitt

Sit

Hunden ska sätta sig på signal.

Du behöver:

  • En hund som sätter sig då och då i er vardag
  • Ett gott godis som du kan ha tillgång till i vardagen

Variant 1 – Fånga beteendet när det händer

När hunden i vardagen sitter. Belöna det. Gör en stor grej av det och ge hunden (minst) en godis.

OBS här att om hunden sitter “på sidan” och du belönar det, är det det som du kommer få. Sitter din hund sällan “korrekt” 1) kolla upp den hos fysioterapeut, 2) välj ett annat sätt att lära in “sitt”.

Du kommer att upptäcka att ju fler gånger du belönar att hunden sitter, desto oftare kommer den att sitta. När du ser ett mönster i de situationer där hunden sätter sig kan du förekomma hunden genom att säga “sitt” – och belöna rikligt när hunden sätter sig. Gör det på de vanliga platserna och ta sedan ut det runt om i huset, trädgården, stan, världen.

Ett annat sätt att fånga:
Du kanske är en av dem som när du stoppar handen i godisfickan sätter sig hunden. Toppen. Då kan du säga “sitt”, stoppa handen i fickan, belöna “sittet”, sedan efter ett par gånger ha is i magen. Säg “sitt”, var stilla, vänta, när hunden sätter sig – stoppa handen i fickan och belöna! Var sedan noga med att göra det i den ordning. Ord, vänta, belöna.

Variant 2 – Visa med godbit

Tanken här är att börja genom att locka hundens huvud på så sätt att rumpan hamnar i marken.

Börja med hunden rakt stående. Ta sedan en godbit i din hand.

För godisen bakåt och uppåt Håll godbiten nära hundens nos. För sedan godisen lite uppåt samtidigt som du för den över hundens huvud, som ett C. Hunden följer då oftast efter med huvudet, och när huvudet följer med upp, så åker rumpan ner.

Belöna ögonblicket hunden sätter sig
Ögonblicket hunden sätter sig ska du ge hunden godbiten. Det skadar inte att ge ett par stycken efter varandra då.

Bjud upp hunden ur sitt med hjälp av en ytterligare godbit eller lek.

Repetera i korta regelbundna sessioner
Öva det här ett par gånger i omgångar om ett par minuter per gång. Ta ofta paus, och pausa definitivt när det börjar gå dåligt – ofta är det ett tecken på att hunden börjar bli trött & BEHÖVER en paus.

Efter ett par sessioner så har du inte godbit i handen utan när hunden följer handen för att sätta sig så säger du ett belöningsord, exempelvis “japp!” och därefter får hunden sin/a godbit/ar eller blir uppbjuden till en stunds lek.

När det funkar pålitligt utan godis i handen kan du börja sätta signal på det.

Betinga ordet ”sitt”
Säg ”Sitt” medan du är stilla – strax innan du visar med handen. Repetera detta och du kommer snart upptäcka att hunden “fuskar” genom att sätta sig på ordet “sitt”. Yay. Repetera alla steg i många olika miljöer så kommer du få en hund som inte bara kan sitt hemma i köket utan även på klubben eller hemma hos bekanta ♥ .

Frisignal
När din hund kan sitta ner på kommando är det toppen att lära in ett fri-ord. Med det menas att hunden inte “får” “sluta sitta” förrän annat anges. Det kommer i sin tur ge dig en “lydigare” hund som inte slutar vara uppmärksam så fort hen har fått första godbiten. Frisignal står det mer om i Stanna kvar.

Hur väl behöver min hund kunna tricket?

Koppel:
Hunden får vara kopplad, men kopplet ska inte användas för att styra hunden.

Godis:
Godis (och/eller leksak) får användas som belöning efter tricket. Godis får användas för att locka hunden i maximalt 7 av de 15 tricken. Hunden ska kunna tricket, inte i första hand följa godishanden!

Fysisk hantering:
Du får inte fysiskt manipulera hunden för att utföra tricket, exempelvis genom att dra fram tassarna när hunden sitter för att få den att ligga. Om du någon gång behöver röra din hund för att återfå fokus är det okej – och självklart får du klappa och smeka din hund!

Ansvarig utgivare:
Hundvardag - en del av SussCreations
Torpavägen 7
34233 Alvesta
Mail: hej@hundtrick.se
SMS: 0706898525
Org nr: 8509044643
I samarbete med:
Hanna Vretby Hundtrickeriet
Yonna Stjärnskog på Fokus Hundträning 
Åsa Tova Berg på HUNDraelvan
Köpinformation:
Alla köp görs i svenska kronor, antingen med, genom paypal swish eller faktura.
© 2023 Hundtrick.se. Kopiera inget utan tillåtelse.
Köpvillkor Klar för bedömning Din plats i kölistan