Stay (6 ft, 10 sec)
Hunden ska stanna kvar i minst 10 sekunder medan du är minst två meter bort.
Nu när vi har ett mycket stabilt target-matta-beteende och en fri-signal kan vi börja experimentera med tiden kvar på targeten innan frisignal ges.
När vi ändrar kriterierna för belöning kan hunden ibland undra: “Ska jag göra MER av samma beteende? Eller är det meningen att jag ska göra ett ANNAT beteende?” – Frisignalen tar bort denna fundering.
Frisignalen är som nämnt tidigare tänkt att betyda “sluta med det du just gör – men fortsätt träna med mig”.
Innan vi börjar använda frisignalen att lära in stanna kvar behöver hunden förstå frisignalen, och kunna det beteende vi vill att den ska göra en längre stund.
Målbeteende –> Signal för beteende 2 –> Beteende 2 –> Förstärkning
Sitt Kvar –> Frisignal –> Går ur position –> Förstärkning (miljö, lek, gos, godis, fortsatt träning)
Därefter lägger vi till varaktighet (tid) till målbeteendet genom att fördröja signalen för att gå ur position.
De första tre stegen nedan som lär in själva frisignalen, kan med fördel repeteras vid olika stationära beteenden för att generaliseras.
Vi tar “sitt kvar” som exempel.
Vi kan tänka på det som: “sitt till annat anges“.
Öka gradvis tiden hunden blir kvar innan frisignal.
Parallellt med detta lägg med fördel till olika störningar som du markerar & belönar att hunden klarar av. Olika många mellan varje frisignal. Öka svårigheten på störningarna successivt.
Varför fungerar det att träna stanna kvar med hjälp av frisignal?
När hunden väl förstår konceptet att vara still och vänta på signalen för Beteende 2 (dvs frisignalen), är det mycket mindre sannolikt att hunden provar andra beteenden.
Denna strategi fungerar eftersom kedjan ger målbeteendet en tydlig början och slut. När hunden förstår att vänta på signalen, hjälper denna förutsägbara sekvens att kommunicera att målet är “fortsätt göra samma beteende” snarare än att “göra något annat.”
För att hunden ska förstå frisignalen ordentligt är det viktigt att hundägaren är konsekvent. Se till att de alltid använder samma frisignal när hunden ska sluta göra det den gör (i träning). Uppmana dem till att undvika att använda den i andra sammanhang.
Koppel:
Hunden får vara kopplad, men kopplet ska inte användas för att styra hunden.
Godis:
Godis (och/eller leksak) får användas som belöning efter tricket. Godis får användas för att locka hunden i maximalt 7 av de 15 tricken. Hunden ska kunna tricket, inte i första hand följa godishanden!
Fysisk hantering:
Du får inte fysiskt manipulera hunden för att utföra tricket, exempelvis genom att dra fram tassarna när hunden sitter för att få den att ligga. Om du någon gång behöver röra din hund för att återfå fokus är det okej – och självklart får du klappa och smeka din hund!