Om oss

Susanna | Åsa | Yonna | Hanna

Susanna

Jag brukar beskriva mig som mycket bra på hund, mindre bra på människor. Jag hamnade i hunderiet på samma sätt som många andra. Tack vare en ”Svår” hund. Fajsty Spaniel. En stor personlighet med härlig mentalitet men mycket egna åsikter som varierade med dagsformen.

Vi gick vår första instruktörsutbildning tillsammans 2008-2009 och jag har haft sporadiska hundkurser sedan dess, men fortbildat mig kontinuerligt genom bl.a. Adventure Dog Conference, Canis KlickerTränar utbildning, Rallylydnad (innan sporten blev officiell), Viltspår, Nose Work, Clicker Expo i Europa, WOOF i England, Instruktör & Hundbeteendeutredare via Attityd Hundkunskap med mera.

Blev färdig CTDI strax efter Åsa Tova Bergh och satte som sagt upp grupperna samt webbsidan hundtrick.se (själva www-adressen har jag haft sedan 2008, visste att den skulle vara bra att ha 😉 ) och sen blev det snöbollseffekten och nu är vi snart uppe i två tusen medlemmar i denna grupp. Helt galet.

Bor med sambo och DuPont Spaniel – Så ”bara” en hund hemma. Jag är glad att Gammelfajsten klarade sin TDCH (Trick Dog Champion) i maj och fick hem sin rosett från USA i augusti innan han tassade vidare i september ❤ .

Mitt hundföretag är Hundvardag som är en del av Suss Creations. Jag jobbar hemifrån med många olika projekt för många olika kunder och uppdragsgivare – vilket gör att jag vissa dagar har väldigt mycket tid över, och ibland knappt har tid över på månader. Det beror heeeelt på vad jag får för arbeten.

Bilden kan innehålla: 1 person, står, hund och skor

Åsa Tova Bergh

Hundfantast av födsel och ohejdad vana, uppvuxen med främst tax och schäfer men har som vuxen haft förmånen att leva med flera olika hundar.
Sedan 2004 driver jag Kursgården HUNDraelvan i Ångermanlands inland. Hit kommer gäster från hela landet och en hel del namnkunniga instruktörer. Vidare är jag själv verksam som Nose Work-domare, hundpsykolog, klickertränare, beteendecoach, bollvallningsinstruktör, assistanshundsinstruktör och diverse annat inom området Hund.
Mångårig “klickerfantast” som blev färdig CTDI 2018. Självklart blev det en hel del kurser på plats här på HUNDraelvan – men jag ville också ha en grupp på Facebook.

Sagt och gjort! Jag kontaktade min layout- och hundkunniga vän Susanna Larsdotter, som skapade en fin plattform för “mitt” Spark Team. Snart hade även hon utbildat sig till CTDI – och den gemensamma gruppen var ett faktum.

Inte långt efteråt var både Yonna Stjärnskog & Hanna Rubio Vretby delar av teamet – och idag känns det fantastiskt roligt med denna positiva fyrklöver av hängiven hundkompetens.

Jag lever tillsammans med fyra hundar – en rottweiler som heter Duga (TDCH), toypudeln Jamma (ETD), hennes dotter Lira (ATD) samt lilleman Reggae (dvärgpudel, NTD). Har även en mycket liten uppfödning (SKK) av black and tan småpudlar.

En och annan kanske har noterat att jag använder rullstol för att ta mig fram. Det beror på att jag lever med en halvsidig förlamning, något som kom “som en blixt från klar himmel” 1991 och därmed förändrade livsvillkoren tämligen påtagligt. Som hundtränare har detta inneburit att jag ständigt får söka alternativa vägar för att instruera både egna och andras hundar – något jag tycker är spännande och medför gott om utmaningar för min uppfinningsrikedom.

Hundträning handlar främst om kärlek, vettiga kriterier, tålamod och timing. Jag lovar att våra hundar struntar blankt i huruvida vi klickar med handen, foten eller munnen – bara vi kör reko spelregler!

Yonna Stjärnskog

Jag heter Yonna Stjärnskog och bor med sambo Hasse och vovven Mozart i Skåne. Jag jobbar inom skolan där jag arbetar som fritids- och resurspedagog, främst arbetar jag med elever som inte faller inom mallen på grund av olika orsaker. Ett mycket spännande och roligt jobb som lär mig mycket om mig själv, omvärlden och beteende.

Min grundutbildning är beteendevetare inom humansidan vilket innebär att jag har en Magister i Psykologi, utöver detta har jag läst en del olika fristående kurser inom psykologi, pedagogik, socialpedagogik och sociologi. Beteende inom alla arter fascinerar mig, att analysera och att läsa beteende, beteendemönster, vad de beror på m.m.

När vi fick vår hund Mozart, en belgisk vallhund så blev det allt annat än vi tänkt. Mozart har en hel del rädslor och med det en del problembeteenden. Detta gjorde att jag läste allt jag kom över inom hund, etologi, beteende, träning, stress och rädslor. Fortfarande är det mycket vi måste ta hänsyn till i vardagen men med träning, tålamod och en väldigt bra tränare så har vi hittat hur vi får balans i vardagen.

Efter att ha träffat min idol, Emma Parsons på Clicker Expo i Dk och pratat med henne så bestämde jag mig att jag skulle utbilda mig till instruktör. Sagt och gjort – här står jag nu med flertal kurser och utbildningar i ryggsäcken, bland andra rallylydnad och Freestyle/HTM 🙂

CTDI blev jag i mars 2019, främst för att tricks är super att träna med hundar som är reaktiva. Dels för att det stärker självförtroendet men även för att jag fick titlar – vilket kan låta lite konstigt men för mig som hade en hund som inte kunde tävla eller ta titlar osv så betydde det mycket. Min hund var en stjärna och även andra kunde se det! När man har en hund som inte faller inom mallen, som är reaktiv så påverkar det ens vardag och även ens självförtroende. Jag har alltid tyckt att Mozart är en stjärna men att få den externa bekräftelsen som en titel och rosett gav ett boost för oss.

Nu har jag även utbildat mig till Canine Conditioning Fitness Coach (CCFC) för Do More With Your Dog, vilket också är ett program där man kan ta titlar online. Under början av 2021 kommer det att startas sparkgrupper där det kommer att erbjudas bedömning precis som med tricks.

Jag har ett företag, Fokus Hundträning Sverige (FHS), där jag erbjuder kurser, privatträningar, onlinekurser och coaching. Under januari kommer det att lanseras flera nyheter, dels ett par stycken onlinekurser, dels månadsutmaningar som ställer kreativiteten i hundträningen på sin spets.

Under december 2020 och januari 2021 får alla ni i vinterutmaningen 20% rabatt på mina onlinekurser. Ange ”Vinterutmaning” när ni anmäler. Håll utkik på fb-sidan och hemsidan www.fokushundtraning.se

Foto: Marie Ström

Hanna Rubio Vretby

Jag heter Hanna Rubio Vretby, är ursprungligen östgöte, nu mera västkustbo. Bor med min man Jonas och våra två Finska Lapptroll Grimm & Viggo utanför Göteborg.

Sedan två år tillbaka lever jag min stora dröm; att få arbeta med hundar på heltid. Kan det bli bättre!? Dagtid på ett Hundcenter som bland annat driver två hunddagis och en rastningsverksamhet och på kvällstid med mitt eget företag Hundtrickeriet som bl.a. erbjuder kurser och coaching i Trick Dog online och i verkliga livet. Övriga dygnets 24h(?) tränar jag mina egna trollungar.

Från tre års ålder har jag gått under smeknamnet ”Hanna-Hund” från min tidiga och uppenbara dragningskraft till hundar. När andra barn lekte med dockor, lekte jag med hundar. När andra barn började läsa barnböcker plöjde jag hundkommunikation och inlärningsmodeller. Var jag försvunnen var det bara att leta upp närmsta hund. Jag har alltid fascinerats av det enorma utbytet och förståelsen man kan skapa mellan hund och människa, och det bara växer.Min yrkeskarriär

ledde mig in i juridiken men efter en smärtsam kollaps och den berömda väggen blev jag påmind om vem jag är och lika viktigt vem jag inte är. Det var en skrämmande tanke att lämna den värld man kände till och som gav ekonomisk trygghet men för att räknas som modig så måste man också våga vara rädd. Jag tillät mig att gå på magkänslan och valde min passion för hundar, trassligt hår, skit under naglarna och leva på luft och kärlek till det jag gör. Det valet har jag aldrig ångrat och med hjälp av hundarna har jag gått från att bara försöka överleva dagen till att faktiskt börja leva igen. På riktigt.

Trick Dog

Mycket ändrades för mig den dagen jag snubblade över Trick Dog. Som allätare när det kommer till hundaktivering och hundsporter, började jag med att träna mina egna hundar i Trick Dog och blev lätt besatt. Hundarna som annars gärna tröttnar om det blir för enformigt, älskade variationen i utmaningarna och som man brukar säga ”det tar 30 dagar att skapa en god vana” och så blev det verkligen.

Efter en månad upptäckte jag hur mycket annat Trick Dog konceptet gav mig i min relation till hundarna. Plötsligt hade jag förvandlats till världens roligaste och påhittigaste matte som de ÄLSKADE att få göra saker tillsammans med. Jag som trodde jag kände dem väl redan innan, lärde mig nya saker om dem varje dag -och om mig själv. Fokus riktades om till hur jag kunde hjälpa dem att förstå vad jag menade, snarare än vilka mål vi skulle uppnå.

Mitt företag Hundtrickeriet

Att få följa med på er resa tillsammans till att bli ett ännu starkare och sammansvetsat team, är min allra största drivkraft. Det är ren glädje att få följa var och en av er precis där ni är nu, under tiden kursen pågår men även efter mina kurser är slut – då det fortsatta arbetet sker med verktygen ni lärt er.

Andra halvan av 2020 höll jag i närmare 15 Trick Dog kurser både online och fysiska, flera läger och andra sammankomster. Tillsammans med mina hundar fick jag möjligheten att möta, peppa och se deltagare både tvåfota och fyrfota växa i självförtroende, var för sig och tillsammans som ett team genom de utmaningar som jag presenterade. Jag är så stolt så jag spricker över var och en av er! Att få vara med på ett hörn, ge nycklar och verktyg, och ge andra samma ”Aha-upplevelse” som Trick Dog gav mig är oslagbart!

Även nästa år är fullproppad med roliga Trick Dog kurser, läger och andra events hos mig, både online och längre fram när läget tillåter det även IRL.

Besök mig gärna på min FB sida Hundtrickeriet – Certifierad Trick Dog Instruktör | Facebook och säg ”Hej!” – det värmer så mycket! ❤ och passa på att följa så missar ni inget av det roliga som kommer!

Bilden kan innehålla: en eller flera personer och utomhus