Stacking (for conformation)
Hunden ska stå “fördelaktigt” som på utställning.
Det vi kallar “Utställnings-stå” (emellanåt refererat till nedan som ‘stå snyggt’) är beteendet där hunden står i rätt position för den sin rasstandard. Vi kan väldigt lite om utställning så vi ger godkänt för snyggt uppställd hund som ser glad ut.
Det vi har hittat är att det finns två typer av “Utställnings-stå”: “fritt” och “skapat”. Dessa har säkerligen andra namn i utställningskretsar (Hand Stacking & Free Stacking).
Fritt stående är när hunden hittar positionen på egen hand; med signaler kan du uppmana hunden att justera sin position, men du hjälper inte fysiskt till.
Varje gång man är på utställning måste hunden ställa sig snyggt vid upprepade tillfällen. Strax efter ingång i ringen; innan man rör sig som en grupp; sedan individuellt för praktiskt granskning av domaren; och i slutet för uppställningen med de andra hundarna.
Mindre hundar kommer att hanteras och tittas på av domaren på ett bord, så de måste lära sig att stå snyggt både på marken och på bord. Mellan och stora hundar står oftast på marken.
Vi rekommenderar inte att klicker används här då det är lätt att råka klicka för nära hundens öra, vilket ju inte är trevligt för hunden. Du behöver också båda händerna för att hålla godbitar och placera om hunden.
Börja med en bra godisbit. Välj en typ som hunden kan slicka/knapra på, till exempel en tub-belöning eller en bit kycklingbröst. Placera hunden i sidled framför dig; du står vid hens högra sida. Låt hunden knapra och tugga av små bitar när du justerar benens placering med din vänstra hand.
Börja alltid med hundens framfötter i rätt läge; på det sättet måste du bara flytta bakre fötter. När du placerar frambenen, flytta benen vid armbågarna. När du flyttar de bakre benen, flytta benen vid hasen.
Flytta aldrig någonsin hundens ben genom att ta tag i tassarna; detta gör att han nästan alltid flyttar och flyttar sig på ett sätt som du inte vill ha. För händerna försiktigt över hunden och håll handen på snarare än att dra handen av och tillbaka på kroppen. När du är nöjd med positionen ge en lite större mängd mjukost eller resterande godis i handen.
Var uppmärksam på hundens signaler. Du kan med fördel bryta ner detta i mycket små delar såsom:
Nästa steg är att lära hunden hålla position. Justera positionen, ge signal för att bli i position och dra maten bort från munnen för bara ett ögonblick. Om hen bibehåller sin position, säg “Ja!” och ge en bit godis. Upprepa detta och öka långsamt den tid du låter hunden stanna kvar, allt eftersom hunden blir bekväm att hålla positionen.
Vissa hundar blir störda med godis framme och klarar sig bättre utan man samtidigt matar. Känns det som att det kan vara din hund, lägg godbitarna på ett bord i närheten. Gör som ovan men i stället för att mata – prata försiktigt medan du hanterar och ge belöningefter varje kort repetition.
Precis som allt annat, träna detta beteende i pyttesmå steg.
Du behöver: Ett gäng godis och din klicker.
Klicka initialt att din hund står, oavsett om det är perfekt eller inte. Om hen fortsätter att stå, klicka och belöna om och om igen. Flytta dig bort och låt hunden gå fram till dig och klicka och belöna hen hinner hitta på något annat beteende än att “stå”. Fortsätt göra detta tills din hund erbjuder “att stå”. Gör detta tills din hund lätt står mycket ofta och på olika platser.
Lär därefter hunden hur den justerar sig till att stå i den position du vill ha. Exempel på signaler är “backa bak” (vilket kan betyda “flytta dina bakre fötter”) och “kliva” (vilket betyder “steg framåt/framfötterna jämsides”).
För att lära sig “backa”, se backa i en korridor.
För att lära “steg” kan man uppmundra hunden genom att kliva lite bakåt och klicka och belöna så fort hen flyttar framfoten framåt. När detta steg går enkelt, säg exempelvis “steg” precis innan du belönar.
I slutändan ser “Fritt” stående ut som en dans med dig och hunden. Om det inte blir perfekt, säger du “backa” och förstärker det, eller “steg” och förstärker det. När det blir precis som du (domarna) gillar det, säg exempelvis “Stå snyggt” och klicka-belöna!
Om hen håller position klickar du och belönar igen. Förstärk riktigt när hunden hittar rätt position.
Vissa känner att showhundar inte bör lära sig att sitta eftersom de är rädda att hunden kommer att sätta sig i ringen. Detta händer vanligtvis eftersom ägarna helt enkelt övar mer sitt än stå. Om du förstärker att stå mycket och göra det mycket givande, finns det inga problem med att lära in både sitt och stå.
Koppel:
Hunden får vara kopplad, men kopplet ska inte användas för att styra hunden.
Godis:
Godis (och/eller leksak) får användas som belöning efter tricket. Godis får användas för att locka hunden i maximalt 7 av de 15 tricken. Hunden ska kunna tricket, inte i första hand följa godishanden!
Fysisk hantering:
Du får inte fysiskt manipulera hunden för att utföra tricket, exempelvis genom att dra fram tassarna när hunden sitter för att få den att ligga. Om du någon gång behöver röra din hund för att återfå fokus är det okej – och självklart får du klappa och smeka din hund!