Hundtrick och trickhundar
Nivå:

Rulla ut en matta

Roll Out a Carpet with Nose

Hunden ska med nosen rulla ut en matta av valfri typ.

Mattan ska vara cirka 1.5 meter lång

Jollen visar med en rulle plastpåsar på slutet då jag inte hittade en matta i rätt längd

Att rulla ut en matta är ett trick som brukar imponera. Samtidigt är det ofta väldigt lätt att träna in.

Gör så här: Börja med en ihoprullad matta i storlek anpassad efter er hund. Lägg en godis i början av rullen, mitt i vecket, där du vill att hunden ska placera sin nos för att kunna knuffa upp mattan. Hunden kommer söka sig dit och de allra flesta börjar rulla upp mattan för att komma åt godisen. Förbered genom att ha rullat in flera godbitar i mattan så hunden hittar små belöningar allt eftersom (5-10-15 cm emellan), som gör att den behåller intresset och fortsätter rörelsen framåt. Peppa och beröm hunden just när den jobbar med nosen för att rulla ut mattan.

Tips: Börja enkelt! Med en lätt-rullad matta av lättare kompakt material som inte kräver mycket kraft för att rulla upp. Exempelvis ett liggunderlag eller en yogamatta. Vanliga mattor är ofta lite mjukare, och därmed lite svårare. Börja enkelt och försvåra sedan.

Tips2: Se till att godiset är placerat i mattans mitt hela vägen, Annars kan vovven vilja ta den enkla vägen och få ut godisen genom mattrullens kortsidor.

Tänk på:
Att hunden borde gå rakt mot mattan. Vissa hundar kan annars komma på att de kan gripa den från andra hållet och skaka ut allt godis på golvet. Lägg i så fall mattan vid en vägg första gångerna, så att hunden inte kan gå “bakvägen” och råka missförstå övningen.

Vidare:
När hunden väl fått en förväntan att det finns något gott i mattan kan man börja glesa ut mängden med inrullat godis. Till slut räcker det med att den får en godis i slutet av rullen och den kan vara placerad där eller komma som en belöning från din hand. Lägg nu på en signal, till exempel “rulla mattan”

Alternativ inlärning:

Den hund som inte är godisintresserad kan ha större glädje av att man rullar in en leksak i mattan. (Kamprep? “Road kill”?) Här får vi vara extra snabba med uppmuntran.

Du kan även ha en helt “tom” mattrulle och shejpa in beteendet genom att invänta hundens intresse för mattan – och snabbt belöna på den plats där själva utrullandet ska börja. (Belöningen ska alltså inte levereras hos dig – du vill ju att fokus ligger på att rulla ut mattan.)

Utveckling av tricket:
Ta tillfället i akt att bygga en kedja med lite fjärrdirigering där hunden arbetar på mattan. Buga, backa – eller göra olika gymnastikrörelser? (Detta blir extra roligt på en yogamatta.)

Om ni brukar träna hopp inomhus kan det vara en trevlig inledning att hunden själv rullar ut mattan – och kanske rentav hämtar hinderpinnar eller rockring?

Låt hunden rulla ut röda mattan för era gäster – och varför inte träna in att rulla ihop den efteråt?

Möjligheterna är obegränsade!

Felsökning:

Fungerar det inte som tänkt finns det ett par saker att testa:

  • Var snabbare och kräv mindre innan belöning. Kanske belöna när hunden TITTAR på mattan ett par gånger. Sedan för att vara närmre och titta, och till sist nosa.
  • Använd en handtarget eller en post-it som ni tränat nosduttar mot tidigare. Detta för att styra hundens nos mot mattan.
  • Ha även en än mer lättrullad matta om möjligt.

Variant för krafsiga hundar

Lägg upp mattan i noshöjd, t.ex. med stöd av en utdragen byrålåda. I detta fall ska mattan vara tom – ingen chans att hitta någonting ätbart. Däremot ska du ha en större mängd pyttesmå godisbitar i beredskap. (Exempelvis ovanpå bänken / byrån där du dragit ut lådan.) Nu kan du fokusera på att enbart få fram nosduttar på mattan. Beröm och belöna generöst – varje korrekt placering av nosen ger tydligt “Bra!” (eller klick) och en liten bit godis. Om nosen blir kvar – fortsätt berömma och mata med en bit i taget.

Hur väl behöver min hund kunna tricket?

Koppel:
Hunden får vara kopplad, men kopplet ska inte användas för att styra hunden.

Godis:
Godis (och/eller leksak) får användas som belöning efter tricket. Godis får användas för att locka hunden i maximalt 7 av de 15 tricken. Hunden ska kunna tricket, inte i första hand följa godishanden!

Fysisk hantering:
Du får inte fysiskt manipulera hunden för att utföra tricket, exempelvis genom att dra fram tassarna när hunden sitter för att få den att ligga. Om du någon gång behöver röra din hund för att återfå fokus är det okej – och självklart får du klappa och smeka din hund!

Ansvarig utgivare:
Hundvardag - en del av SussCreations
Torpavägen 7
34233 Alvesta
Mail: hej@hundtrick.se
SMS: 0706898525
Org nr: 8509044643
I samarbete med:
Hanna Vretby Hundtrickeriet
Yonna Stjärnskog på Fokus Hundträning 
Åsa Tova Berg på HUNDraelvan
Köpinformation:
Alla köp görs i svenska kronor, antingen med, genom paypal swish eller faktura.
© 2023 Hundtrick.se. Kopiera inget utan tillåtelse.
Köpvillkor Klar för bedömning Din plats i kölistan