Kategorier
NTD

Handtarget

Nosdutt i din hand.

Touch my Hand (nose-touch)

Nosdutt i din hand.

Kort dutt är helt OK men du ska visa att hunden kan dutta i hand mer än en gång.

Inlärningsförslag

Det enklaste är att fånga beteendet då du sätter fram och öppnar upp din hand framför hunden i noshöjd och hunden av nyfikenhet sträcker sig mot den för att undersöka.

Belöna i ögonblicket hunden nuddar din öppna hand. För att enklare kunna belöna i rätt tid, använd klicker eller belöningsord. Exempelvis ett snabbt “JA!”. Var noga med din tajming.

Hunden ska upptäcka att det sitter en osynlig godisknapp i handen som de kan trycka på och då kommer godis farande.

Växla mellan att belöna precis vid handen för att stärka känslan av att där är en bra plats att vara för att sedan kasta en godis så hunden får hitta tillbaka. Sedan kan du kasta godiset direkt som belöning så hunden kommer ur position och får söka sig tillbaka till dig och handtargeten.

För att göra handen mer spännande kan du börja med att ha handen knuten bakom ryggen och bara ta fram och hålla upp den när du har din hunds fulla uppmärksamhet.

Upprepa tills hunden blir trygg med uppgiften.

Utmana allt eftersom genom att byta hand, ändra position och höjd så hunden aktivt får söka upp handen.

Hur väl behöver min hund kunna tricket?

Koppel:
Hunden får vara kopplad, men kopplet ska inte användas för att styra hunden.

Godis:
Godis (och/eller leksak) får användas som belöning efter tricket. Godis får användas för att locka hunden i maximalt 7 av de 15 tricken. Hunden ska kunna tricket, inte i första hand följa godishanden!

Fysisk hantering:
Du får inte fysiskt manipulera hunden för att utföra tricket, exempelvis genom att dra fram tassarna när hunden sitter för att få den att ligga. Om du någon gång behöver röra din hund för att återfå fokus är det okej – och självklart får du klappa och smeka din hund!

Lämna ett svar