Kategorier
ETD

Bägarspelet (tass)

Shell Game “var är godisen” (tass på rätt kruka)

Shell Game (paw at correct pail)

– Hunden sitter (kvar)
– Du gömmer en godis under en kruka
– Du blandar om
– Du ber hunden leta
– Hunden markerar rätt kruka (tass mot rätt kruka)

Repetera ett par gånger så att man ser att hunden kan och inte bara råkade göra rätt.

Inlärningsförslag:

Typ av krukor: Det är bäst att använda lerkrukor (terrakotta) med dräneringshål. De är tillräckligt tunga för att hunden inte ska kunna tippa dem, och hålet gör att doften av godis kan komma igenom. De finns även i många olika storlekar vilket är bra för olika sorters hundar.

Börja med EN (1) kruka med godisen under. Vänta på att hunden ska nudda den med näsan. Detta kommer ofta naturligt. Belöna den första sniffen/nosdutten med mycket beröm & godis eller lek.

Har du gjort ITD-varianten kan du börja härifrån:

Vänta efterhand på att hunden nuddar krukan med tassen.

Antingen lär du in detta separat genom tasstarget, eller om din hund tar frustration på ett bra sätt, låt huden bli lite frustrerad och när den börjar lyfta någon tass – belöna massor. Sedan formar du det till en mer och mer medveten tassrörelse.

Den naturliga reaktionen hos de flesta hundar är att knuffa krukan med nosen. Du kan behöva hålla fast krukan med din hand för att hindra den från att slå över. Så småningom kommer det en tass och då får du vara beredd att belöna massor.

Fortsätt öva med bara en kruka under en dag eller så, tills hunden konsekvent sätter en tass på krukan för att få sin godis och sitt beröm.

Du vill att hunden ska ha en klar förståelse av att tass på godiskruka = belöning innan du går vidare.

När du känner att det är stabilt introducerar du en andra kruka. Först ska du bara sätta den bredvid “godiskrukan”. Uppmuntra hunden att sniffa de två krukorna och stanna kvar med näsan vid rätt kruka. Först när detta görs konsekvent börjar du byta plats på de två krukorna och när det fungerar lägger du in din signal, exempelvis “var är godisen”.

När du känner att detta sitter – när din hund alltid väljer rätt kruka av två, så är det dags att lägga till nummer tre. Igen – placera bara krukan några gånger innan du blandar runt dem.

Efterhand kan du blanda runt dem mer och mer.

TIPS: Använd mycket goda godisar som luktar mycket. Ett annat trick är att gnugga godisen runt insidan av hålet i krukan, för att göra lukten starkare. Och – Använd alltid samma kruka för godisen så att alla inte luktar godis.

För din egen skull kan du märka upp krukorna. Till exempel nej, nej, ja. Men – ha märkningen mot dig/kameran, inte mot huden då vissa hundar gärna hellre går på syn än på doft.

Hur väl behöver min hund kunna tricket?

Koppel:
Hunden ska inte vara kopplad.

Signal:
Hunden ska utföra beteendet på signal (kommando), max tre repetitioner av signalen.

Godis:
Godis (och/eller leksak) får användas som belöning efter tricket. Godis får inte användas för att locka hunden om inte annat anges.

Fysisk hantering:
Du får inte fysiskt manipulera hunden för att utföra tricket.

Du får exempelvis inte dra fram tassarna när hunden sitter för att få den att ligga.

Om du någon gång behöver röra din hund för att återfå fokus är det okej – och självklart får du klappa och smeka din hund!

Extra Credit Trick:
Trick av jämförbar svårighet får tilläggas utöver de som listas.

Fritt översatt från: TcLlamas

Lämna ett svar