Spin Circles
Hunden ska på signal snurra ett varv åt höger, eller vänster. Eller både höger och vänster.
Notera: Vissa hundar snurrar gärna genom att med frambenen hoppa runt sina stillastående bakben. Bättre för kroppen är att röra alla tassar, därför finns det en fysioterapeutisk fördel med att lära hunden gå runt i en smal cirkel.
Detta är viktigast att tänka på om ni ska börja träna eller tävla freestyle, rallylydnad eller något annat med mycket snurrar. Då kan det vara en idé att ha en smal kon som en del av inlärningen, då får ni lite ”runda”-träning på köpet.
Samma effekt fås om du börjar med en ganska stor cirkel, sedan gör den mindre, och är noga med att iaktta och markera bakbensrörelser.
Testa: Om hunden kan lockas med godis, ha en godis i handen och ”snurra hunden med den” åt ena eller andra hållet. Oftast har hundar ett föredraget håll att snurra, jag skulle då börja träna enligt nedan på andra hållet – dvs börja med det som är svårast.
Val av signal: Många använder ”Snurr” och ”(S)Pinn”. Jag har även hört ”snurr” och ”andra hållet” Har hunden olika färg på framtassarna kan du döpa hållen efter det ”svart” / ”vitt”. Har du koll på medsols och motsols så kan kanske ”med” och ”mot” vara dina signaler. (Dock om du ofta säger ”kom med här” kanske det inte är den bästa signalen på ett trick 😃 ) Eller att du visar med höger hand för höger-snurr, och vänster hand för vänster-snurr. Det känns som en tydlig distinktion.
Du kan öva båda håll samtidigt, men öva då gärna i två olika miljöer i början (ute och inne, vardagsrum och kök eller på den blå mattan och på den röda mattan)
Bestäm dig för vilket håll ni tränar just nu.
Med hunden stående framför eller vid sidan, för targetpinnen från hundens huvud och ut åt sidan, gör en långsam, stor cirkelrörelse. Markera för att hunden följer.
När du har ett helt varv börja successivt föra targeten i en lite mindre cirkel.
Har du använt en kon eller ett objekt att runda för att göra det lättare för hunden att använda alla tassarna är det nu dags att ta bort den.
Variera mellan mindre cirkel eller snabbare rörelse.
Växla mellan 1, 1,5, eller 2 varv innan belöning.
Lägg på signal. Var still, säg ditt ord, visa med target, belöna. Snart kommer hunden gissa och börja tjuvstarta på ordet. Belöna 🙂
Sker ingen tjuvstart kan du med fördel successivt korta av targeten och göra den visuella signalen mindre allt efterhand. Kanske du vill ha kvar ett snurrande finger som ledtråd.
Har du inte övat båda hållen är det nu dags att lära in andra hållet. Eftersom du började med det svåraste bör det nu gå enklare 🙂
Koppel:
Hunden får vara kopplad, men kopplet ska inte användas för att styra hunden.
Godis:
Godis (och/eller leksak) får användas som belöning efter tricket. Godis får användas för att locka hunden i maximalt 7 av de 15 tricken. Hunden ska kunna tricket, inte i första hand följa godishanden!
Fysisk hantering:
Du får inte fysiskt manipulera hunden för att utföra tricket, exempelvis genom att dra fram tassarna när hunden sitter för att få den att ligga. Om du någon gång behöver röra din hund för att återfå fokus är det okej – och självklart får du klappa och smeka din hund!